torsdag 13 december 2018

Att krydda jul-snapsen själv

Förra året gjorde jag min egen julsnaps som blev sååååå goood...
Häromdagen kom det upp ett minne i Facebooks flödet och påminde mig om att nu är det dax igen..
Trodde att jag lagt in receptet här, men icke så nu sker det istället..

Varför? undrar kanske någon..


Mamma och jag hade många liknande smaker vid jul och midsommar och en självklarhet, snaps till sillen...
Så det är helt enkelt så att jag vill hålla liv i en smak och tradition i hennes anda..



Så vad behövs:
Hela kummin frön
Hela fänkål frön
Hel anis stjärna
Apelsin

Citron
Vodka

Tidsåtgång, 20 min första dagen sen ca 10 dagar + 2-3 dagar





Införskaffa glasflaska med snäpplock 0,5l  (har satt två flaskor, en lite mindre 0,3l som ska bli en gåva)
Se till att diska dem väl och de ska vara torra när man fyller på nedanstående ingredienser.


I år har jag modifierat receptet en aning.. lagt till även citronskal för att förstärka citrus smaken mot lakritssmaken

Till 0,5l flaskan använder jag:

- 2/3 tsk hela kummin frön
2/3 tsk hela fänkål frön
- 1 hel anis stjärna i bitar
- Rivet skal från en färsk halv apelsin (utan det vita på insidan, man kanske kan fuska med torkad pomeransskal om man inte vill använda färsk frukt)
- Rivet skal från en färsk citron, hälften av man har tagit från apelsinen...
- 3 dl ren vodka



  • Häll allt i flaska, låt stå i rumsvärme i 10 dagar
    Jag brukar använda gladpack mellan flaska och kork för att det ska vara tätt..
  • Skaka om flaskan morgon och kväll.
  • Sila av kryddorna och ta bort skalen ur flaskan och häll tillbaka eller byt flaska om du har flera.
  • Fyll på 1 1/2 dl ren sprit till sen låt stå minst 2 dagar kallt


Sen se till att den serveras kall till sillen eller varför inte till gravad lax 


Skål och önskar er en god kommande jul


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar