Efter en promis genom stan, en öl på vägen hamnade vi hos en av vännerna som bor mitt i stan (bakom Norra Real) med underbar utsikt över delar av Östermalm :)
Vi beslutade oss för att äta tillsammans, så vi handlade följande..
Lax-kotletter
Grön sparris
Dill
Räkor
Citron
Amandine potatis
Hollandaise sås (kall)
--------------------
Jag sonderade min kompis kryddskåp...
Hittade sesamfrön... dragon... kinesisk soya.. hittade en bit ingefära på fruktfatet..
Hmm.. gjorde en marinad:
I en liten kastrull värmde jag ca 3-4 msk olivolja, i med sesamfröna och rostade av, i med ca 2 nypor dragon som jag smulade innan jag lade i, rev ca 2-3 cm ingefära i, värmde upp..
Ta av kastrullen, häll i ca 3-4 msk soya, lite salt..Pensla på laxen båda sidor och låt dra medans du fixar nedanstående...
Knippsa den gröna sparrisen vid roten.
I en traktör panna kokade jag upp vatten, saltade och kokade sparrisen ca 4-5 min..
Häll av vattnet och låt den vila..
Därefter ta fram traktörpannan igen, klicka i en msk smör, skiva ca 5-6 skivor citron och fräs upp, därefter i med sparrisen, fräs några minuter sen lägg upp i ugnsfast form och håll varm.
POTATISEN:
Koka upp vatten, i med salt, lägg i potatisen i kokande vatten, koka tills den känns klar, ca 15-18 min beroende storlek
Om man lägger potatisen i kallt vatten och kokar upp kan den bli lite vattnig.
När den är klar, häll av vattnet, i med en klick smör i kastrullen, massor av dill, dela potatisen och rör försiktigt runt, håll varmt..
RÄKORNA:
Skala och lägg i en skål :)
Nu när allt ovan är klart är det dax att steka laxen..
Panna med lite smör i botten, lägg i skivorna, stek några minuter på varje sida, låt stå på eftervärme medans man plockar fram allt på bordet, glöm inte holladaisesåsten ;)
Färdigt att äta, Gisses vad gott det blev...
Vi avslutade med Kaffe och små mini-éclairer
En fulländad dag och middag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar