fredag 21 juni 2013

Midsommar 2013

I år var jag och mitt midsommar inte lika hysteriskt som normala år.. och mitt smörgåsbord vara något nedbantad enligt mig :)
Idag har jag även prövat ett nytt rosé bubbel som jag måste rekommendera friskt och lättdrucket,
Pata Negra Rosado Brut (nr 7676)


I år hade jag följande på menyn


Rostbiff - gjord dagen innan 1,2 kg, in gnodd i flingsalt, grovmalen peppar, in i ugnen i 185 gr i ca 1,5 timme tills temperaturen uppnått 58 gr, sen lindas in i ugnsfolie och få vila och svalna. Skärs upp kall i tunna skivor.
Fläskytterfilé
, 1,1 kg marinerad i chiligrillolja, steks samtidig i ugnen som Rostbiffen, och eftersom den är långsmal är den färdig samtidigt som rostbiffen men med en temp på 68 gr och lindas in i folie och får vila och svalna. Skärs upp kall i tunna skivor.

Ungsbakad färsk lax, ta ett stort blad med ugnsfolie, ett blad av bakplåtspapper och lägg laxbiten med skinnet nedåt. Kryddas med St marias citrongrill krydda, hackad chili, skivad citron, flingsalt, 3-5 msk vitt vin, 3 tsk olivolja. packas ihop och skickas in i ugnen i 200 gr ca 30 - 40 min, tas ut får svalna.


Koka ägg - färska skalade räkor - rökt lax - potatissallad - färsk kokt potatis med dill - Matjesill, ansjovissill, inlagdsill - köttbullar

Kronan på verket blev Skagen tårtan :)


200 gr krabbsticks                           250 gr skalade räkor
2 burkar ishavsrom                          1 rödlök

2 dl creme fraiche                           4-5 msk majonäs
2-3 msk hackad dill                         1-2 tsk pressad citron
lite salt och en dutt vitpeppar

Kör allt i en matberedare med kniven.. konsistensen ska vara krämig blir det för torrt ha i lite creme fraiche till..
Klä en form med hög kant med plastfolie (rund eller fyrkantig ert val).
Lägg ett lager med kavringbröd i botten (blir toppen sen), på med ett lager skagenröra ska täcka och var inte för snål, lägg på ett lager vitt bröd typ formfranska, på med ett lager skagenröra snåla inte här heller, på med ett lager kavring igen. lägg över plastfolie och lägg något som är lite tungt över in i kylen över natten.

Dagen efter ska den sminkas :)
1 dl vispgrädde (vispas hårt)            
3 msk majonnäs                              

2-3 msk creme fraiche                        Detta blandas ihop


V
ik upp plasten, stjälp upp kakan på en tallrik eller serveringsfat, bred över blandingen ovan över hela tårtan. Till graneringen har jag använt, skivat ägg, rökt lax, räkor, röd och svart rom och skivat citroner och satt runt om.


Till avslut blev det kaffe och en form av pinocchio tårta:

Ingredienser   
75 g smör                2 dl florsocker              5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl      1 1/2 tsk bakpulver       4 msk mjölk

Maräng
5 äggvitor               2 dl strösocker

Fyllning 1 - 3-4 dl vispgrädde som vispas hårt, och ca 3-4 dl jordgubbar som mixas, blandas
Garnering - 3 dl vispgrädde vispad och 3-4 dl färska jordgubbar.

Sätt ugnen på 175˚C. Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, ca 30x40 cm (för 10 bitar).
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
   
Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen.
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något.
Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Gör fyllningen ovan och bred över på botten, lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Ställ in i frysen minst i 2 timmar och strax innan servering lägg på garneringen. Blandning av glass o tårta:)

Tyvärr hann jag inte fota tårtan, mina underbara barnbarn blev lite tysta ett tag, kommer in i vardagsrummet, ser så där oskyldiga ut fullt med grädde i hela ansiktet och jordgubbsröda runt mun.. Busungar hade dragit fram stegstol till matbordet och mumsat lite :)


Alla mätta och belåtna, Tack Anna, Emelie, Putte, Melissa, Nea, Rickard och Christer för en trevlig middag och kväll..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar