söndag 8 september 2013

Söndag "Himmelsk  porterstek"

Jag gillar gamla traditioner och vill ha söndagsmiddagar. Så idag har jag handlat, gjort stek och nu sitter jag och väntar på att kavringen ska bli glar i ugnen..
Porterstek.. Denna stek gjorde jag sist för 20 år sen och nu har jag moderniserat den lite..
Så vad behövs:
  • 1,6 kg  stek, benfri typ fransyska
  • 1 flaska  Porter (33 cl)
  • 1,5 dl  kinesisk soja
  • 1,5 dl  outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin (jag använder oftast svartvinbärssaft, riktig ingen blandsaft :)
  • 6 st  svartpepparkorn
  • 6 st  krossade enbär
  • 2 tsk  timjan, torkad
  • 2 st   stora vitlöksklyftor
  • 1 st   stor gul lök i klyftor
  • 2 st   köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
  • 2 msk ljus sirap på slutetSåsen (det viktigaste) så häll inte bort skyn som blir
  • 8 dl  sky
  • 5 msk  vetemjöl
  • 2 dl  grädde (valfri procent men kokbar)Om såsen blir för ljus - använd sockerkulör, den ska vara riktigt mörk.

    Övriga tillbehör:
  • Alla former att potatis, men idag har jag valt klyftpotatis i ugn med palsternacka och morötter.
  • Svartvinbärsgele
GÖR SÅ HÄR

  1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt" fördel en gjutjärnsgryta.
  2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten för resterande tid.
    Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader. Sista minuten har du i sirapen.
    Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men det där med att kyla den är enligt ursprungsreceptet.
  4. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås!
    Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
    Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
    Släng inte det som blir över utan frys ner det, supergott till pannbiff.
  5. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat. 
Färdigt att servera med potatis och svartvinbärsgelén.










KAVRING
Sen efter middag en har jag slängt in två formar med röra som ska bli kavring.. ohh vad jag älskar smaken på detta bröd.. till julen gör jag på riktigt men tillvardags gör jag denna fusk variant.. som oxå har lite extra i sig.

Ingredienser

14 dl rågsikt (14 dl motsvarar 770 g)
2 msk malda brödkryddor
1 msk salt
4 tsk bikarbonat
8 dl lättfil
1 dl brödsirap
2 msk krossade linfrön
4 msk solrosfrön
Så här gör du:
1.Smörj 2 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett (för 2 bröd).

2.Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap.
   Fördela degen i formarna.

3.Sätt in formarna i kall ugn i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C.

4.Grädda bröden ca 1 timme.

5.Stjälp upp bröden på galler. Låt svalna invirad i en handduk

Brödet är godast nybakat. Skiva brödet och frys in det som inte går åt

Smaklig spis..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar