lördag 3 oktober 2015

Kyckling wok med färska grönsaker

Hemma lagad kyckling wok är så enkelt att göra..
Använder de grönsakerna jag tycker om och tål..

När jag äter wok ute måste jag alltid försäkra mig om att det inte finns svamp och majs i woken..
Majsen är väl lättare att ta bort men svampen får jag kill i halsen av och måste undvika..

Det tar inte så lång tid att göra det från grunden, tar max 1 timme, rätt billigt och fungerar bra att frysa i portioner till senare


Varierar från gång till gång vilka grönsaker man vill använda.. är man riktigt bekväm och ont om tid köper man en påse fryst wokgrönsaker vilket halverar tillagningstiden

Men idag gjorde jag allt från grunden och använde följande ingredienser som ger ca
6-8 portioner
  • Färsk kycklingfilé ca 1 kg
  • Spetskål 3 hg strimlat (krymper när man tillagar)
  • Rödkål 3 hg strimlat (krymper när man tillagar)
  • Purjolök
  • Paprika i 2 färger
  • 3 morötter
  • Rapsolja
  • Teriyakisås
  • Sweet chili sauce
  • Asiatisk fisksås (kan uteslutas men ger god sälta)
  • 1-2 dl vatten
  • Soya
  • Sesamolja
  • Salt
  • 500 gr nudlar


Börja med att strimla kycklingen och fräs upp den i lite rapsolja, lägg i en skål medans det är varmt och häll över 2/3 delar av flaskan med Teriyakisauce....




Under tiden kycklingen steks, kokar man upp vatten, har i lite salt och kokar nudlarna och när de är klara sköljes de av dem med kallt vatten och ställes vid sidan tills de ska blandas ihop med wokröran när den är helt klar..
Därefter strimla spetskålen och rödkålen och fräs upp tills rödkålen blir mjuk i lite rapsolja i het wokpanna...


Skär purjolöken, paprikan i strimlor, fräs upp snabbt i lite olja 



Skala morötterna, strimla med potatisskalare eller osthyvel till tunna skivor/remsor.... 




 Blanda i purjo och paparika blandningen, fräs upp snabbt..



Häll nu i den marinerade kycklingen, häll i ca 2-3 dl sweet chilisauce
I med några stänk med fisksåsen (kan uteslutas men ger god sälta)
Häll på med 1-2 dl vatten, 2-3 tsk soya, rör om och koka upp
Låt puttra ihop under ca 5-10 min....




Innan nudlarna nu vänds nu i stänk, stäng av spisen, häll över sesamolja efter smak - tänk på att det ger mycket smak och får inte hettas upp....

Vänd nu i nudlarna, rör om ordentligt, lägg på ett stort lock så värmen får fördelas medans den ståt på den varma spisen medans ni dukar..


Låt det väl smaka...

Man kan med fördel alternera med annat kött som lövbiff, eller varför inte entrecote men byt ut marinaden till Yakiniku sås istället


Även lax fungerar men då brukar jag servera laxen i tärningar vid sidan om.. eller varför inte en vegetarisk wok...
Ja allt efter smak och vad som finns i kylskåp och frys :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar