Denna söndag blev det "Skinkstek" som är tacksam mat...Till det serveras kokt potatis, gräddsås och äppelmos alt svartvinbärsgelé.
Eftersom jag denna söndag led av tidsbrist (seg och dålig planering) så jag valde att göra skinkan i gryta istället för i ugnen som jag brukar och det blev riktigt bra... |
Så vad behövs till 6-8 portioner... tillagnings tid ca 90 min
- 2 kg skinkstek
- 1 msk rapsolja
- 1 msk smör
- 2 msk färdig blandade "Franska örter" (rosmarin, mejram, persilja, timjan, oregano, basilika, dragon)
- salt
- peppar
- 4-6 dl kokande vatten
- 5-8 små stek lök (skär av toppen, skala men ha botten kvar)
- 1 påse mini morötter
- Idealmjöl
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk sirap
- 2 msk sherry (frivilligt till såsen)
Bryn steken/arna i grytan i oljan och smöret tillsammans med kryddorna..
Sätt i termometer (72gr så är den klar sen)
Häll över det uppkokta vattnet...
I med löken,på med lock.. skruva ner värmen, låt puttra i 30 min..
När 30 min gått gör inordning potatisen här och sätt på den..
Tillbaka till steken/arna.. vänd dem, i med morrötterna, kolla av inne temp på skinkan.. är den på ca 50 gr.. sätt på locket och småputtra vidare i 30 min till.. är det mer än 62-65 grader går det fort så då brukar jag puttra vidare i 15 min
Ta när tiden och inne tempen är uppnådd till 70 gr upp köttet och låt det vila.
Ta upp löken och morötterna med en hålslev, lägg upp på uppläggningsfat där man sen lägger det uppskivade köttet.
Såsen då... ta skyn och sila av, häll över i kastrull. Rör ner mjöl (idealmjöl) låt koka ihop och häll i ca 3 dl grädde (jag använder oftast vispgrädde) krydda med vitpeppar, smaka av och tillsätt lite salt om så behövs.. På slutet med såsen så rör ner tsk sirap och sherryn, smaka av och sen ställ åt sidan men på halvljum platta.
Nu borde även potatisen vara klar, häll av vattnet, ånga av lite..
Skär upp köttet, lägg brevid grönsakerna på uppläggningsfatet..
Ropa "Nu är det mat".. servera :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar