Det tar tid att landa i förändringar i livet men det är ju inte så att jag slutat lagat mat fast jag idag lever ensam..
Söndagar är fortfarande öppna för besök och middagar, alla är välkomna att höra av er och dyka upp...
Under dessa 9 månader har jag format ett nytt liv, lagat mat och fotat den, skrivit ner recept, ätit och lagat rätter jag inte ätit på flera år..
Öppnat nya smaklökar och testat variationer med varierande resultat så under en tid nu kanske uppdateringarna blir lite oftare när jag sorterat kort, letat fram anteckningar osv..
Vidare har jag snyltat mig in mig på grillmiddagar hos bästa vännen de fredag hon finns i Stockholm.. snyltat in mig hos bästa kompisen ett stenkast härifrån som är bäst på soppor.. och vissa kvällar har bara en knäckemacka och en tallrik fil suttit bra i magen..
I veckan gick drabbades jag av en virusförkylning och fick lägga mig hemma vid i feber, hosta, snuva och halsont med resultatet att jag tappade rösten totalt..
När sen smaken i munnen började återvända började suget efter matlagning, riktig mat återvända.
Dag 1 blev det kokt potatis, kokt falukorv med pepparrotssås, mycket pepparot..
Dag 2 blev det stekt falukorv, stuvade makaroner och jag älskar att ha senap till detta..
2 klassiska rätter som man inte ofta lagar...
Står inte recept eller lista på indigredienser på denna sida finns de redan i recept i min samling i denna blogg.. se i vänster marginalen under rubrikerna..
I veckan fick jag en liten påse med äpplen från exet och hans fästmö, från hans och min sons trädgård i Fellingsbro.. underbart goda hemodlade äpplen, söta och lite syrliga och av dem planerade jag att göra ett enkelt äppelmos som kan frysas..
Enkelt äppelmos..
Det enklaste sättet är att skala dem, ta bort fnöske, skaft och kärnhus.. medans man jobbar lägger man de i kallt vatten med lite citron i så blir de inte bruna...
Därefter gör man mindre bitar och väger dem.. Det blev 755 gram äpplen
Häller ner dem i en kastrull med kokande vatten och låter dem koka i ca 5-7 min beroende på storleken på bitarna. Känn efter med en tandpetare att de är mjuka, häll av vattnet.
Sen använder jag mixerstaven och mixar äpplena till mos..
Har inga direkta mått på hur mycket socker som bör tillsättas.
Mums vad gott det blev... |
Valde att blanda 50/50 av råsocker och vanligt socker, 1 1/2 dl totalt.
Rörde sockret och även ner 2 tsk färskpressad citron.
Kokade upp på nytt, lätt puttra ca 10 minuter till.
Eftersom jag häller upp dem i små byttor och fryser behövs inget konserveringsmedel blandas i..
Till middag då en lördag? smaklökarna skriker efter söt, salt, beskt, starka smaker..
Kollar vad jag har hemma, började kolla i kylskåpet...
- En bit fläskkarré ca 1,4 kg, en tub sardellcréme..
- I lådan i köksfönstret fanns scharlottenlök, en bit ingefära och en röd chili och rester i en liten burk med chiliflakes..
- I fruktskålen låg en ensam stor apelsin..
- I kryddskåpet stod en ny burk med Sambal Oelek och paprika pulver, olja och soya..
- I skafferiet fanns rörsocker...
med detta? Lutar åt en blandning av asiatiska smaker.. Aja låt mig fundera en liten stund..
Går ner till affären köper en liten pepsi maxi, en påse mjölig potatis och grädde..
Karrén delar jag rakt av i två smalare bitar, tar fram min stora stekgryta och häller i olivolja och börjar fräsa på en stekyta på bitarna samtidigt som jag skalat ingefäran, schalottenlöken, rullat apelsinen..
Ingefära, ca 4-6 cm river jag grovt..
1 apelsinen pressar jag, samt skrapar ut köttet med en gaffel..5 st schalottenlökar, varje delar jag i 4 bitar
1 röd mild chili finhackar jag
1 nypa chiliflake
2-3 cm sardellcréme
Ner med allt i grytan och tillsätter även:
2 msk Sambal Oelek
1 tsk paprika pulver
4 msk råsocker
1/2 dl soya
33cl pepsi maxi eller coca cola (smaksak)
Nu får allt puttra ihop på svag värme, under lock, vänder bitarna ca 6 gånger var 20:e minut.. Låt stå på eftervärme
Till detta väljer jag att laga en potatisgratäng
Blev så gott.. för att tona ner det heta i köttet tog jag en klick av mitt nylagade äppelmos för att få sötma..
Har helt valt bort vitlök denna gång i maten och det var ett bra val
Det blev även lite kall isbergssallad med tomat och färsk gurka
Det här ska jag göra oftare |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar