söndag 18 september 2016

Samlat på mig foton och anteckningar på snabba rätter..

Ibland är även jag trött och inspirationen uteblir, men ändock med enkla medel får jag till det..

Isterband, lövbiff, morrötter, falukorv, kaffe.....


Att skapa variationer, inte gå by the book gör att det ibland kan bli väldigt enkelt och gott..

Nedan kommer tips på enkla, snabba och billiga rätter, mina recept denna gång har inte direkta angivelser på mått eller antal.. utan ibland ser man proportionerna bara :)

Isterbands pytt.. 
Så gott att göra och tar ingen tid alls när man redan har kokt potatis i kylen..
Tärnar potatisen (ca 6-8 beror på storleken) och fräser upp i i stekpannan, lägger åt sidan i skål..

Nu tar jag fram 2 st isterband och tar bort skinnet och i het panna smular jag sönder den som köttfärs..
Akta det fräser och skvätter rätt rejält pga av fettet i isterbandet..


Om man gillar lök har man nu i 1 hackad lök och fräser med, sen i med den stekta potatisen och fräser ihop ca 2 min.


Servera med rödbetor och varför inte med ett stekt ägg..
Supergott, snabbt och billigt 


Sensommar kommer med rotgrönsaker och de är jätte billiga just nu..

Gillar morötter..
Fick med urgod falukorv från besöket i Hudriksvall, Stintans Alspånsrökta falukorv från Delsbo charkururi

Det kan bara bli:
Persiljestuvade morrötter med falukorv och potatis

Skala ca 1 kg morötter, skiva dem till slantar och koka i ca 10 min gärna med en tärning hönsbuljong.
Samtidigt sköljer jag ett gäng med potatisar och lägger i kastrull för att koka.
När morötterna kokat klart, häller jag av vattnet/buljongen (spar ca 2 dl till redningen).
Häller över 2 dl matlagningsgrädde, kokar upp sakta.
Ta mycket persilja i som hackats
Lite salt och vitpeppar och ca 2 tsk med majsena redning och fortsätt koka så det blir krämigt..


Fräs upp skivor av falukorv och sen servera.. gott och smakar sommar :)



Snabb lunch macka..
När lövbiff är billigt köper jag alltid på mig det och tar mig mödan att skiva för skiva frysa in dem i plastfolie och lägger dem en och en att frysa.. Samlar sen ihop till en större påse..

Enkelt, smidigt att tina köttet på en stressad dag..

Ta fram köttet och sen medans man rostar 2 skivor favoritbröd, sköljer sallad, skivar tomat, tar fram stekpannan, kryddorna har köttet tinat så pass att det med salt och peppar steks på ca 1 minut på varje sida..

Ta brödskivorna, jag brer tunt med majonnäs, lägger på salladen, tomaterna och toppar med lövbiffen..

Jätte gott och mättande...




I mitt sista besök förra helgen i Hudriksvall hittade jag en beganad perkulator, nästan helt oanvänd för hela 25 kr.   


Fick för många år sen en elektrisk kaffe böns malare av mina ungar den kom väl till pass nu när jag hittade Gevalias hela kaffe bönor för halva priset...








Det doftar ljuvligt när man tar upp paketet med bönorna och maler dem.




Fördelen är att man själv kan bestämma hur fint de ska malas..  
Eftersom jag ska ha det till perkolatorn blir det relativt grovt..


Kaffet blir varmt, lagom starkt och alltid färskt :)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar