söndag 14 maj 2017

Min standard "smörgås" tårta med krabb och räkor..

Min dotter och hennes fru önskade en smörgås tårta till sitt födelsedagsfirande igår.
Gör samma basröra varje gång jag gör smörgåstårta, ett vinnande koncept ska inte överges :)

Lite svårt med proportioner men till smörgåstårta på bilden är det beräknat till ca 16-20 bitar och har använt nedanstående:


  • 800 gr frysta krabbfish som fått tina
  • 400-500 gr skalade räkor (igår fuskade jag och köpte skalade frysta)
  • 2 st 5 dl byttor med creme fraich (laktosfritt här)
  • 2-3 dl majonnäs
  • 1 liten röd lök (frivilligt)
  • 3 msk pressad citron
  • 2 citroner
  • 2 burkar ishavsrom (80gr, röd rom fungerar oxå)
  • 6 kokta ägg
  • 2 st gurkor
  • Tomater (små)
  • Dill fryst och en knippe färsk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Cayennepeppar (några duttar)
  • 2 fp jätte formfranska eller liknande formbröd

--------------------------
DAGEN INNAN

Gör röran, blir till 2-3 lager (beror på om man vill ha låg eller hög tårta)

Börja med att mixa krabbfishen med ca 7,5 dl creme fraich (spar 2,5 dl till toppingen) samt ha i ca 1-2 dl majo (beror på hur mycket majo smak man vill ha) Samt den lilla rödlöken

Mixa allt till en krämig konsistens, därefter rör i rom, pressad citron och kryddorna.

Klä en form med höga kanter med plastfolie, lägg smörgåspapper i botten
Skär av de hårdaste kanterna på brödet

I min form fick jag plats med 3,5 skiva bröd*3 = 10,5 skiva per lager

Brödlager i botten
Lägg på 1/3 del av röran

Nytt lager med bröd
Lägg på 1/3 del av röran
Nytt lager med bröd
Lägg på 1/3 del av röran
Nytt lager med bröd

Vik över med plastfolien, låt den vila i kylskåp under natten.
--------------------------
DAG 2

Tag fram formen från kylskåpet, vänd upp och ner på bricka

Gör ordning toppingen: 2,5 dl 
creme fraich, 1,5 dl majo, 3-4 msk fryst dill, rör ihop och bred sen ut över hela tårtan och alla kanter.

Skala och hacka alla äggen, strö över hela tårtan
Ta räkorna och strö över hela tårtan

Skala citronerna och dela i 4 delar som sen skivas i skivor och strö över tårtan
Ta tomaterna och dela i fyra delar, strö över tårtan

Skiva gurkan lite på sniskan så det blir lite avlånga skivor och klä tårtan runt om.. några skivor sparas till sist som man snittar och vrider som dekoration ovanpå
Knipsa av små kvistar av dillen och strö över tårtan

Vips så är den klar
Vill man lyxa till det så kan man även hacka ner 400 gr skalade hackade räkor i smeten och 
dekorera med rökt lax-rosor om man tycker om det.

Smaklig måltid ;)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar