Igår hade jag och mina vänner en mysig dag i ett lätt gråmulet Stockholm som senare sprack upp med lite solsken på kvällskvisten...
Efter en promis genom stan, en öl på vägen hamnade vi hos en av vännerna som bor mitt i stan (bakom Norra Real) med underbar utsikt över delar av Östermalm :)
Vi beslutade oss för att äta tillsammans, så vi handlade följande..
Lax-kotletter
Grön sparris
Dill
Räkor
Citron
Amandine potatis
Hollandaise sås (kall)
--------------------
LAX-KOTLETTERNA:
Jag sonderade min kompis kryddskåp...
Hittade sesamfrön... dragon... kinesisk soya.. hittade en bit ingefära på fruktfatet..
Hmm.. gjorde en marinad:
I en liten kastrull värmde jag ca 3-4 msk olivolja, i med sesamfröna och rostade av, i med ca 2 nypor dragon som jag smulade innan jag lade i, rev ca 2-3 cm ingefära i, värmde upp..
Ta av kastrullen, häll i ca 3-4 msk soya, lite salt..Pensla på laxen båda sidor och låt dra medans du fixar nedanstående...
SPARRISEN:
Knippsa den gröna sparrisen vid roten.
I en traktör panna kokade jag upp vatten, saltade och kokade sparrisen ca 4-5 min..
Häll av vattnet och låt den vila..
Därefter ta fram traktörpannan igen, klicka i en msk smör, skiva ca 5-6 skivor citron och fräs upp, därefter i med sparrisen, fräs några minuter sen lägg upp i ugnsfast form och håll varm.
POTATISEN:
Koka upp vatten, i med salt, lägg i potatisen i kokande vatten, koka tills den känns klar, ca 15-18 min beroende storlek
Om man lägger potatisen i kallt vatten och kokar upp kan den bli lite vattnig.
När den är klar, häll av vattnet, i med en klick smör i kastrullen, massor av dill, dela potatisen och rör försiktigt runt, håll varmt..
RÄKORNA:
Skala och lägg i en skål :)
Nu när allt ovan är klart är det dax att steka laxen..
Panna med lite smör i botten, lägg i skivorna, stek några minuter på varje sida, låt stå på eftervärme medans man plockar fram allt på bordet, glöm inte holladaisesåsten ;)
Färdigt att äta, Gisses vad gott det blev...
Vi avslutade med Kaffe och små mini-éclairer
En fulländad dag och middag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar