Hade semester veckan efter midsommar och åkte ner till en god vän Tina i Falkenberg och hennes syster Anne några dagar.
Har inte vart där på 35 år så det var härligt att se att deras Torp såg lika ut, som att kliva in en epok för länge sedan.. men där det var hage för länge sen ligger nu både hyreshus, parkeringar, torpet ligger som sagt inbäddat.. men man ser fortfarande ner till havet via en smal strimma...
Systrarna har vart på kurs hos Sébastien Boudet i surdegsbak och första dagen blev jag bjuden på detta fantastiska bröd till frukost.. himmelskt gott..
Och så i onsdags när jag skulle åka hem fick jag med mig en burk med surdeg
Väl hemma så ställde jag in den bara i kylen..
Och i söndags kväll fräschade jag upp i en djup tallrik hälften av surdegsstartern jag fått..
Började direkt bubbla så fint. Fick nu stå i rumstemperatur...
I lördags när jag var på stan så införskaffade jag 2 st jäskorgar till kommande bak på Claes Olsson.
Sen kollade på Sébastiens video
"Världens godaste surdegsbröd på mindre än 6 minuter!"
I måndag kväll var det så dags att göra i ordning degen som sen ska jäsa i kylen i 12 timmar
Började med att mäta upp 1 kg av ekologiskt mjöl
Jag har valde att använda 65% vete mjöl och 35% rågmjöl
Hällde upp 6,5 dl rumstemererat vatten i en bunke
Hällde i salt
ca hälften av mjölet och sen lite mer än hälften av surdegenröran..
Rörde ihop med en träslev sen hade jag i resterande mjöl men sparde ca 1 1/2 dl för jag tyckte den blev lite stampig.. till nästa gång ska jag tänka på att ha lite mer vatten eftersom jag använde rågmjöl
Efter 2 timmar i kylen tog jag ur degen och började vika den (se filmen)
På kortet nedan ser man trådarna som bildats när degen jäst
Efter ett gäng vikningar så formar sig bullen så här och man lägger
den i jäskorgen, denna gång använde jag den runda och paketerande
den i jäskorgen, denna gång använde jag den runda och paketerande
den med handdukar och ställde den i svalen i kylskåpet där den
nu fick stå i 12 timmar.. den kan stå längre om man vill
Efter 12 timmar ser den ut så här och ska in i ugnen och
glöm inte att göra snitt på ytan..
Börja gräddningen i varm ugn lägsta fals på 250 gr i 30 min
Därefter höjer man den till övre falsen och sänker till 200 gr och låter
den stå i vidare i ugnen ytterligare 30 min
glöm inte att göra snitt på ytan..
Börja gräddningen i varm ugn lägsta fals på 250 gr i 30 min
Därefter höjer man den till övre falsen och sänker till 200 gr och låter
den stå i vidare i ugnen ytterligare 30 min
Så här ser brödet ut när det är klart på följande bilder och jag är så sjukt nöjd med resultat och smak...Tack snälla rara Tina och Anne som inspirerat mig till detta..
Nu har jag ytterligare en starter på gång för ett experiment
jag ska göra i morgon.. Men det berättar jag mer om i helgen...
Och jag säger med lite tålamod och med tillförsikt..
Det här klarar vem som helst :)
Och jag säger med lite tålamod och med tillförsikt..
Det här klarar vem som helst :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar