torsdag 23 juli 2020

Födelsedags buffé

I Tisdags fyllde min son 30 år och det firandet han ville ha inte kunde genomföras pga restriktioner.. 
Men så kom hans flickvän på idén att vi skulle ha en överraskningsmiddag istället för de närmsta i familjen med honom.. 
Som vi fördelat och jobbat med det och hållit det hemligt.


På efterfrågan kommer här kommer menyn och recept på allt jag gjorde till buffén


Totalt med alla så blev vi 36 st.. blir så när familjerna är stora.. och med allas bidrag och hjälp blev det fantastisk eftermiddag med 30 års skål, grillmiddag och tårta med dignande kaffebröds bord.
  • Kokt potatis samt hela ugnsbakade
  • Anns variant av "Tabbouleh" en bulgur blandning (bulgur, tomat, gurka, persilja, olja 

  • Förkokt majs i 2,5 cm bitar
  • Till grillning - Fläskkarré, Kyckling och lax
  • Grillkorv och köttbullar till barnen
  • Bröd och smör
  • Enkel sallad
  • Olika såser = Tzatsiki och Anns Lax sås (som min skagenröra fast lösare)
  • Pinocchiotårta

Inköpslistan till 36 personer (ca 23 vuxna/tonåringar och 13 yngre tonåringar och barn)

Inköpslistan:

  • Färsk potatis  4 kg 
  • Tomater 3-4 burkar körsbärs 
  • Gurka (till sallad, tabbouleh och tzatsiki) minst 8 st
  • Fläskkarre 3 kg
  • Kycling filer 2,5 kg
  • Lax file, ca 1,2-1,4 kg
  • Rödlök 1 stor
  • 3 citroner
  • 1 stor apelsin
  • Köttbullar 2 kg (blev ca 700 gr över)
  • Grillkorv lite tjockare 12 st, 2 pak
  • Smörbytta
  • Grekisk yougurt vanlig stora 2 st
  • vitlök minst 2 st 
  • Paprika röd 4-6  st
  • Isbergssallad 2 mellan huvuden
  • stor knippe blad persilja
  • Painriche 6 st 
  • Grillpinnar
  • Marinader till kött (vanlig och chili som jag blandade till köttet, o kyckling färdig honung som jag blandade i citron och lite egen honung i)
  • 1 kg pommes
  • 8 ägg
  • 5 dl vispgrädde
  • Frysta hallon 500 gr
  • Färska jordgubbar
  • Strössel eller dekorationskaks kulor

    Har hemma eller köpa 
  • Bulgur
  • Kryddor = salt, blandad peppar, citronpeppar
  • Olivolja gärna en som är anpassad till sallader
  • Vetemjöl (jag använder special då det blir puffigare)
Nu blir det lite rörigt nedan men skriver vad jag kunnat förberett och vilket jag gjorde samma dag

Förberedelser och till lagning 

Lägga fläskkarré skivor i sin marinad i plastpåsar samt att dela på kyckling filéerna och lägga i marinad i plastpåsar, allt dagen innan.. Tips börja att grilla kycklingen sen karren.. Skär majsen i bitar och kan med fördel läggas i plastpåse med lite rapsolja och salt dagen innan, sen bara grilla

Laxen (den gjorde jag samma dag som jag köpte den, prepparerade den och frös in) - Om den ska grillas på grill.. lägg dubbelt grillfolie och pensla ut olja och lägg laxen med skinnet nedåt.

- Om den ska bakas i ugn.. lägg i bakplåtspappaer, olja pappret, lägg laxen med skinnet nedåt.

Kryddning.. Salt, citronpeppar, lite olja oliv eller raps, skiva en rödlök supertunnt strö över, sen skiva en citron och apelsin och täck laxen med det.

I båda fallen täck med bakplåtspapper

Om man grillar så knyt ihop folien och sen öppna foliet efter 10-15 min, sen får man kolla vartefter beroende på om laxen läggs frys eller upptinad på grillen.. Min var halvfrusen och tog i gasolgrillen ca 35-40 min innan den var helt genomgrillad. I ugn.. varmluft tinad ca 20-25 min i 200 gr.. i vanlig 225 gr, ca 30-35 min

SPETT, när som samma dag som det ska grillas.. Trädde först på en paprika, därefter varannan köttbulle 4 st och skar en grillkorv i 3 delar på spettet och sen slutade jag med en paprika, grillas några minuter Potatis kokade jag och den ugnsbakade hällde jag bara olivolja på och saltade, i varmluft 200 gr i ca 45 min.. Tips - jag kokade 50/50 men skulle kokat 1 kg och ugnsbakat 3 kg

Min variant av "Tabbouleh" en bulgur blandning.

Kokar ca 5 dl bulgur med saltat vatten 1 l När den är färdigkokt får den stå och lufta i ca 10 min, därefter ringlar jag ca 4-6 msk olivolja som jag blandar runt.. vilar i 20 min och därefter har jag i finhackad gurka och bladpersilja, och pressar ca 1/2 citron över och rör om. Tomaterna skär jag innan servering och blandar i. Går att göra dagen innan och den håller i kylskåp ca 4-5 dagar

Tzatsiki = Riv 4 gurkor till 2 stora byttor grekisk yoghurt, salta lite och låt rinna av. Skala ca 4-6 klyftor vitlök. Börja att blanda yoghurten med olivoljan (ca 4-5 msk), blanda ner den rivna gurkan, rör om, pressa en halv citron, rör om, pressa ner vitlök, rör om och smaka av.. justera efter smak
Görs med fördel dagen innan så smakerna hinner binda ihop sig.

Anns Lax sås 1 paket crabsticks 200gr, som strimlas fint i en hushållsmaskin, 5 dl creme fraiche, 1/2-1dl majonäs beroende på hur stark majo smak man vill ha, 1 burk ishavsrom, en del finhackad dill (går bra med fryst), cayennepeppar, salt, pressad citron, rör ihop och smaka av... Vill man så kan man även ha finhackad rödlök i men jag unviker det till laxen, men ska man ha räkor blir det extra gott. Görs med fördel dagen innan så smakerna hinner binda ihop sig.

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta- Receptet Bakas i en långpanna vilket ger ca 24 bitar. ALLT bör vara rumsvarmt Börja med att skilja ägg från äggvitan i två bunkar.. viktigt att ingen gula kommer med äggvitan..

Botten: 7 äggulor 150 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 4-8 msk dl mjölk 1 msk vaniljsocker 3 tsk bakpulver 3 dl specialvetemjöl sikta i det

Vispa socker och äggulor så vitt som möjligt, vispa i smöret sen i med resten och nästan vända i det... ska inte vara lika lös som en sockerkakssmet men nästan på gränsen..

Maräng: 7 äggvitor 3,5 dl strösocker Börja att vispa vitorna, sen in med sockret lite i taget, ha gärna några droppar citron i... Sätt ugnen på 150-175 grader (över- och undervärme) Kläd en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bre ut marängen på sockerkakssmeten. Grädda mitt i ugnen i 20-30, 30-40 minuter.
Montering:

Skär botten i två delar, blanda 2/3 delar av grädden med de tinade hallonen.. bred ut, lägg på toppen, bred ut resten av grädden och strö över de skivade jordgubbarna Fyllning: 5 dl vispgrädde som vispas med 1 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 500gr frysta hallon och en burk färska jordgubbar

Kan vara så att jag missat något men då får ni höra av er så korrigerar jag :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar