söndag 24 januari 2010

Så då vad bjöd jag på...

Idag har familjen Johansson varit på middag.. vi kan väl säga att vi utbytte lite tjänster.. jag har numer en kökskran som sitter fast och inte vikar hit o dit, mina nya hall lampor sitter på plats :-)

Så vad blev det.. jo min risotto med kycklingklubbor med efterföljande äppelkaka med vanilj visp.
Visst tar risotton tid och passning men hmm så god..

För 6 portioner "risotto á la Ann"

4,5 dl Avioris saffran (0,5 gr, en påse)
1 gul lök, finhackad paprikapulver
2-3 klyftor vitlök, finhackad           3 dl vitt torrt vin
1 röd paprika, finhackad kycklingbuljong (tärning, fond eller pasta)
4-5 msk olivolja grönsaksbuljong (tärning, fond eller pasta)
salt & peppar ca 1,5 liter kokande vatten
ev röd Martini...

Börja med att tar fram en vid kastrull som har tjock botten.

Häll i olivoljan, värm upp, ner med löken, paprikan, vitlöken, kryddorna, saffranen - fräs ihop några minuter, i med riset se till att det blir glansigt..
Därefter häll på ca 4 dl varmt vatten, rör om, i med buljongen, rör om låt koka ihop lite, späd med vinet, rör om, koka ihop, spä med 3 dl vatten igen, (om man vill kan man här hälla i ca en halv till en dl röd martini), rör om, koka ihop, spä med 2 dl vatten, rör om, koka ihop, spä nu med 2 dl tills riset är klart (smaka av under tiden) då avslutar man med 1 dl vatten tar av plattan och rör om och låter stå.. den ska vara krämig till konsistensen :-)
Visst är det tidsödande men blir underbart gott ris..

6 st kycklingklubbor eller filéer
Samtidigt som detta görs har man i en ugnsform slängt in kycklingen, kryddat med salt o peppar i ugnen på ca 180 gr i varmlufts ugn och i vanlig 225 gr tar ca 35-50 min innan kycklingen är genomstekt.

Till efterrätten.. där lekte jag lite med nya smaker och det blev helt okej..
Smördeg i botten, klyftade äpplen (ca 5 st), pudra med kardemumma, kanel, socker, ringla lite sirap över, pressa en halv apelsin över, några få klickar smör på, och på med ett lock av smördeg, klipp lite hål i locket..
In i ugnen 180 gr i varmlufts ugn och i vanlig 225 gr, tar ca 45 min
Servera med vaniljvisp

Familjen Johansson åkte hem mätta och nöjda så även jag..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar