söndag 7 april 2013

Lördags mat - Oxfilé

Igår ville jag festa till middagen lite och kom på att jag hade en oxfilé i frysen sen nyår och det var dax att ta hand om den.

En bra sida om hur man hanterar och förvarar maten smart är Livsmedelsverkets sida "Förvara-maten-ratt"

Hade någon tanke på inbakad..

Efter att ha tinat oxfilén sakta i rumstemperatur under dagen putsade jag till den och delade upp den i 3 delar då jag ska ha olika fyllning i smördegen.
Smörjde in bitarna i grovkrossad pepparblandning från Santa Marias kollektion (denna fungerar även super till när man gör egen rostbiff)
Fräste upp dem i lite olivolja med en klick smör ca 2-3 min på varje sida (alla 4), ställde av traktörpannan och satte på locket och lät dem vila i ca 20 min.



 Medans köttet vilade tog jag fram smördegen (färdigköpt färsk, färdig kavlat) så den får rumstemperatur.
Medans potatisen skalas så slängde jag in några skivor bacon som jag sedermera ska smula sönder över grönsakerna som jag nedan sedan ska beskriva hur jag fixar.. högsta värmen och man får titta med jämna mellan rum så det inte blir sot av dem..
Låt dem svalna och smula sönder dem, lägg i en skål.
 


När potatisen är skalad, klyv dem i 8 delar till stora tärningar min version av
spanska "Patatas Bravas" dock utan salsan denna gång.
Blandas med 2 stora vitlöksklyftor som rivs, 2 msk oliv/raps olja, två nypor med flingsalt, en kryddblandning från Spanien som innehåller paprika, cayenpeppar och lite lök. Blanda om och in i ungen ca 25 min på högsta värmen och glöm inte att röra om några gånger..





Ta fram smördegen eftersom jag hade 3 bitar, så delas degen i bitar som passar köttbiten.
  • I min bit hade jag balsamvinänger på degen, sen på med köttet och veck ihop ner i ugnsformen. 
  • En bit blev bara med smördeg..
  • Den sista bredde jag färskost med vårlök och pepparblandning ganska tjockt och på med köttet och paketera, ner i ungsformen. In i ugnen ca 15 min i 225 gr.

I traktörpannan som jag stekte köttet i häller jag på ca 0,5 dl vatten, kokar upp och låter sjuda en stund medans jag tar två små röda lökar, skär i strimlor, slänger i och låter puttra mjuka. Efter en stund häller jag på en burk med haricoverts. Och det är när jag serverar som jag smular baconflingorna över denna röra.

Till detta fixade jag peppar sås, prövade denna nyhet från "
Bong Touch of Taste, en såsreduktion" och tillsatte bara grädde, vilken sås, slurp..Så här blev det färdiga resultatet mums


~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Ny sida ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Nytt recept ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar