lördag 16 november 2013

Högrevshjärta + Oxsvans från min kötthandlare i min stadsdel, en butter polack …

Sjukskriven efter knäoperationen och för att inte bli riktigt tokig i huvudet jobbar jag någon timme med datorn  varje dagi soffan med benet i högläge. Och eftersom jag normalt pendlar mellan Örebro till jobbet på KTH i Stockholm blir matlagningen inte den mest avancerade i veckorna, så nu tänkte jag passa på att göra lång kok.

I torsdags hade jag min goa kollega Anki som besökte mig, sjuklingen i Örebro för lite utbildning, jobb och samkväm..

På lunchen åt vi en go lunch på rester från frysen som, en bit kall inkokt lax, några svenska räkor, halv avokado, majonnäs. Mätta och belåtna tog vi en promis på lunchen och gick till kötthandlare i min stadsdel för att köpa något till middagen.
Han bara nöt, kalv och lamm kött och har lär mig med sin buttra uppsyn att det finns andra delar att tillaga och bereda än oxfilé, filer, och entrecoter.
Han putsar och fixar och jag blir så nöjd varje gång jag vart hos honom, okej, han är ca 10 till 25 kr dyrare i kilopriset, men vilket styckat och finputsat kött jag får.


Väl där köpte jag en 3cm tjock skiva av högrevshjärta, sen hade han färsk oxsvans, men ingen grovmalen köttfärs - får vänta tills nästa vecka…

Här nedan kommer två tips på gott kött…

HÖGREVSHJÄRTA

Nå till middag tillagade jag följande:
Tjock råraka, panngrillad högrevshjärta och en helt vanlig sallad som vi piffade till med lite potatishyvlade morötter.

Tjock råraka:
ca 2-3 potatisar per person som rivs på rivjärn grovt, salta och låt ligga på skärbräda några minuter..
Häll 2-3 msk olivolja i en stekpanna, i med klick smör.. ta en näve riven potatis, krama ur vätskan, lägg i potatisen i den varma pannan, krydda med malen svartpeppar, rör om med en gaffel några minuter…
lägg på ett stort lock sänk värmen till svagt och stek vidare ca 5-6 minuter..
Därefter ska den vändas… använd locket eller en stor tallrik, ner i pannan och på med locket igen, stek vidare ca 7-10 min beroende på hur potatisen känns..

När potatisen är klar, stäng av plattan och ta bort locket..
Högrevshjärtat (köttet ska vara rumsvarmt):
Ta fram grillpannan, hetta upp och häll i olivolja, krossa två vitlöksklyftor, bränn av dem och släng dem..
Ta den stora skivan av högrevshjärtat, lägg ner den i pannan, stek 2 min på varje sida först.. sen skruva ner värmen till medel, på med stort lock, stek 6-7 min till på varje sida.

Stäng av spisen och låt den vila på plattan medans du dukar.
Därefter skivar du den i centimeter tjocka skivor och serverar med rårakan, sallad och valfri sås


Mums…

Då så.. vad har vi att förtälja om oxvansen.. ska tillaga ”Rabo de Toro á la Tiger”, oxsvansragu på spanskt inspirerat vis
Jag kokar den i tryckkokare och följande ingredienser behövs:


- 1,5 kg oxsvans
- 10 st korn av vardera, vitpeppar, kryddpeppar, svartpeppar
- 2 tsk salt
- 1 stor gul lök, hackad
- 5 vitlöksklyftor, hackad

- Stor grön paprik
- 2 msk kryddad tomatpuré
- 2-3 dl rött vin
- 2-4 st lagerblad
- 2 msk svagrökt paprikapulver

- 2 msk soja
- 1-2 dl sherry

Lägg i allt i tryckkokaren, koka upp, sätt på locket och koka på 90 min på medel värme.

Låt det svalna och rensa oxsvansen från ben, fett och brosk. Sila av buljongen och häll på köttet i en burk och ställ i kylen tills dagenefter då du gör ragun..
Idag lördag hamnade vi uppe hos svärmor Ann-Marie i Matfors så jag tog med mig burken med oxsvansköttet så jag tilllaga den till middagen.
Till detta behöver jag även lite

- Majsenaredning
- Matlagningsgrädde

Jag slänger i det i en kastrull, värmer upp, har i lite majsena mjöl – reder ihop, smakar av och ibland kan det behövas lite mer salt och peppar och sen avrundar jag koket med att hälla i ca 2 dl matlagningsgrädde, snabb uppkok och sen servera med den kokta färska bandspagetti som du kokat samtidigt.
Vid serveringen strö över klippt persilja. Servera gärna lite vitt bröd för du kommer vilja suga upp allt på tallriken..
Njut för det blir mycket smak på denna ragu
J.



Lycka till och smaklig spis alla :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar