söndag 24 november 2013

Räksoppa, Whiskyprovning med tillbehör inte alls fel en lördag.


Jag har en god vän som har ett lite udda fritidsintresse, WHISKY..

Hon har under flera år åkt runt på mässor och provningar och skaffat sig en stor samling vilket hon en gång om året inbjuder oss att få avsmaka och lär hos lite om dem och inte minst vidgar våra vyer smakmässigt och igår lördagen den 23 november var det dags igen kl 16:00.
Här är hennes hemsida http://single-urraburras-malt-mm.blogspot.se/ och här finns listan på hennes nu 70 st sorter hon har i sin ägo idag.

Först vid lunchtid åkte jag hem till Monika och Magnus som också skulle med på provningen. För att inte vara helt på fastande mage när vi kom till whiskyprovningen så bjöd Monika på en gudomligt god soppa som var så enkel och god och till det ett bondbröd. Till det drack vi ett mycket gott moserande vin Mionetto. Här kommer recept och lite bilder på detta.

 

500 gr räkor med skal                                              5 cm purjolök
1 citrongräs                                                             1 st hönsbuljongtärning
1 burk lätt kokosmjölk                                              1 dl vatten
1 msk röd currypasta                                                1 krm salt
100 gr sockerärter
Gör så här
1. Skala räkorna, ansa och strimla purjolöken. Skär av roten på citrongräset, ca 4 cm och baka på den med knivskaftet, finstrimla roten.
2. Koka ihop purjolök, citrongräs, buljongtärning, kokosmjölk, vatten och currypastan i 10 min. Smaka av med salt. Strimla sockerärtorna och rör ner i soppan.
3. Rör ner räkorna i soppan strax före servering och servera den ryckande het med bröd.

 
Bubbel, knapriga sockerärtor, soppa under tillagning och bästa skylten i Monikas kök :)

Kl 16:10 kom vi till Ursula och möte upp våran andra sällskap Eva och Ursulas övriga gäster.. Provningen började och den första vi provsmakade var en svensk en Hven.. helt okej, vann ju mer man smuttade.. här kommer ett litet collage av det jag provade, bara milda och snälla smaker :)

Naturligtvis bjöd hon på sina Ardberger burgare och senare en ur fräch Citron och lime paj.. Mums...



Syrlig paj med citron och lime, 12-14 bitar, ca 1 tim 10 min
Pajdeg
125 gr smör                             2 msk strösocker
3 dl vetemjöl                            1 äggula
Fyllning
2 citroner                                1 lime                                 3 ägg
2 dl strösocker                         1 tsk vaniljsocker                2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde     
Garnering
florsocker                                1 kruka citronmeliss             ev vispad grädde
  1. Smält smöret på låg värme i en kastrull på spisen. Rör i socker, mjöl och äggula och vänd ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 gr Tvätta citroner och limen under rinnande ljumet vatten. Riv skalet och pressa ur saften. 
  4. Vispa ägg, socker och vanlijsocker och luftigt. Strö över mjölet och vispa in noga. Rör sist i grädde samt skal och sft från citrusfrukterna. 
  5. fyll pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat, ca 30 miniuter. Ta ut pajen och låt den kallna helt i formen. 
  6. Vid servering: Lossa pajen ur formen. Pudra över florsockret. Repa av bladen på citronmelissen och lägg i en hög mitt på pajen. Vispad grädde smakar bra till, men är inget måste - pajen är så len och kramig i sig.
Olivolja
2 hackade schalottenlökar                                  400 gr nötfärs
3 hackade cornichons                                         1 hackad vitlöksklyfta
1 msk vispgrädde                                               2 tsk tomatpuré
1/2 tsk Dijonsenap                                             1 tsk hackad bladpersilja
1 tsk Worcestershire sauce                                  1-2 msk Ardbeg 10 YO malt Whisky
1 äggula                                                             salt & peppar
Gör så här:
Stek schalottenlöken utan att den tar färg, fin-hacka cornichonerna och vitlöken fint och blanda med övriga ingredienser till en slät smet. Forma fyra burgare och låt dem vila i kylskåp i en halv-timme.  Stek eller grilla burgarna 5-6 min per sida.
Servera i nyttigt hamburgerbröd med romassallad, tomat, ärtskott, rödlök, champinjoner och rädisor. Tillbehör: Chilisauce, ketshup eller HP sauce efter smak.





Efter en sån lördag mår man inget annat än bra...

Tack Ursula för att du delar med dig och låter mig och mina vänner Monika, Magnus och Eva få bevista dina trivsama bjudningar, du är en super värdinna :)


En Mycket nöjd Annsan :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar