Jaha söndag, sambon jobbar natt helg, inga ungar hemma, funderar lite över veckans kommande luncher då jag blir i Stockholm några dagar...
Kollar frysen för matlåde kontroll - finns det några halvdana lådor? det är inga som äter dem (förutom jag då) om de inte är kompletta :)
Inga, bara kompletta och dem lämnar jag till sambon och ungarna
Kylskåpet då.. har det några överraskningar som man kan koka soppa på en spik?? öppnar kylskåpet och kollar vad som finns där..
Kollar frysen för matlåde kontroll - finns det några halvdana lådor? det är inga som äter dem (förutom jag då) om de inte är kompletta :)
Inga, bara kompletta och dem lämnar jag till sambon och ungarna
Kylskåpet då.. har det några överraskningar som man kan koka soppa på en spik?? öppnar kylskåpet och kollar vad som finns där..
Uttrycket "koka soppa på en spik" kommer från en folksaga, läs mer här :)
Hmm..färdigstekt taco-köttfärs ca 4 dl.. lite hackad rödlök.. halvburk tacosås – hot, ägg… skvätt matlagningsgrädde.. en pajdegsrulle som går ut i morgon den 20/1.. några jästpaket med utgångsdatum idag… 3 morötter som behöver tas om hand… en ensam stor potatis..
Igår hade Christers tvillingtjejer (snart 17 år) Saberina och Becca en spel/film kväll med Taco till middag här hemma..
Beccas pojkvän Tobbias och en annan killkompis till tjejerna hade en mys kväll och det blev lite rester över till min fördel...
Vad kan man göra av detta då??
De andra här hemma är inte så förtjusta i paj och uppvärmd tacoköttfärs är ingen höjdare, men som paj.. mums.. Sagt och gjort..
De andra här hemma är inte så förtjusta i paj och uppvärmd tacoköttfärs är ingen höjdare, men som paj.. mums.. Sagt och gjort..
- 4 dl färdigstekt taco-köttfärs
- 3 ägg
- 2 dl matlagningsgrädde
- ¾ dl tacosås
- ½ hackad rödlök
- lite salt..
Därefter rörde jag ihop köttfärsen, med ägg, grädde, tacosås, rödlök och lite salt.. ner i formen och in igen i ugnen, ca 180-200 grader nästan 75 minuter pga formen innan det stelnar.. rund låg form ca 40-50 minuter skulle jag tro..
Så där ja då var veckans luncher ordnade..
Opps inget bröd hemma och jag orkar inte gå ut.. så jag gjorde ett experiment.. blev riktigt gott.. se nedan för recept och hur jag gjort..
Tekakor med morötter och potatis (16 st) Ingredienser:
- 3 st morötter, ca 300 g
- 1 stor potatis ca 100-150 gr
- 5 dl grovt rågmjöl
- 6-8 dl vetemjöl (gör inte degen för stinn utan ta lite pö om pö och jobba så den blir seg)
- 50 gram smör eller margarin
- 1 tsk salt
- 50 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 1 msk honung
- 2 msk sirap
- Sätt ugnen på (traditionell) 225 gr, varmluft 180 gr.
- Skala morötterna och potatis, riv dem fint, blir det långa trådar så hacka ner det till korta bitar med vass kniv.
- Värm mjölken i en kastrull till fingervärme, ca 37 grader, dra den åt sidan och lägg i honung, sirap, smör så det får smälta in i mjölken
- Rör ihop jäst och salt, häll i mjölkblandningen, tillsätt den riv/hackade morötterna/potatis
- Därefter mät i rågmjölet och halva vetemjölet. Jobba ihop..
- Därefter jobbar man i resterande mjöl så det släpper från kanterna om man hanvänder maskin eller att degen blir seg och blank..
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. - Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda ur all luft.
- Dela sedan degen i 16 delar, rulla till runda bollar, kavla ut varje boll till ca 1 ,5 cm höjd och lägg upp på två smörpapper.
- Ta en gaffel och picka alla ca 10 ggr.
- Jäs dem på plåtar under bakduk 20 min.
- Grädda dem mitt i ugnen 12-14 min beroende på ugn (varmluft 8-12 min)
- Låt svalna under bakduk.
Blev super med lite lemoncurd på mumssss
Tänk vad ett kylskåp kan bjuda och överaska en med så här en söndagseftermiddag J
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar