Tjälknöl
TID= 16-18 timmar PRIS = Medel
När jag ska bjuda på mat buffé av någon anledning gör jag gärna Tjälknöl för det är gott och tacknämlig mat att bjuda på.
Går knappt att misslyckas med detta.. kanske om man får tag i en "skit" bit till kött som är felstyckat.
Visst tar den tid, men sköter sig själv och är värt tiden och planeringen.
Vad behövs:
1 1/2 kg fryst nötkött rostbiff eller innanlår
Vatten
Salt
Socker
Svartpepparkorn
Lagerblad
Tillagning köttet:
Låt köttet långsamt tina på svag värme i ugnen (75-100°). Det tar cirka 10 timmar för 1 kg och 11 timmar för 1½ kg. Använder man köttermometer är 70gr lagom innertemperatur, för mera rosa kött ta ut vid 67-68gr.
Koka lagen och lägg det varma köttet i den heta lagen. Låt stå och svalna i 5 timmar. Ta upp köttet, svep in det i folie och förvara det i kylskåp tills det ska skäras i tunna skivor (som rostbiff).
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
½ tsk krossade svartpepparkorn
1 lagerblad
Serveras med:
Jag serverar gärna potatisgratäng eller potatissallad till den beroende på vilken årstid det är.
Potatisgratäng
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar