Tjälknöl
TID= 16-18 timmar PRIS = Medel

Går knappt att misslyckas med detta.. kanske om man får tag i en "skit" bit till kött som är felstyckat.
Visst tar den tid, men sköter sig själv och är värt tiden och planeringen.
Vad behövs:
1 1/2 kg fryst nötkött rostbiff eller innanlår
Vatten
Salt
Socker
Svartpepparkorn
Lagerblad
Tillagning köttet:
Låt köttet långsamt tina på svag värme i ugnen (75-100°). Det tar cirka 10 timmar för 1 kg och 11 timmar för 1½ kg. Använder man köttermometer är 70gr lagom innertemperatur, för mera rosa kött ta ut vid 67-68gr.
Koka lagen och lägg det varma köttet i den heta lagen. Låt stå och svalna i 5 timmar. Ta upp köttet, svep in det i folie och förvara det i kylskåp tills det ska skäras i tunna skivor (som rostbiff).
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
½ tsk krossade svartpepparkorn
1 lagerblad
Serveras med:
Jag serverar gärna potatisgratäng eller potatissallad till den beroende på vilken årstid det är.
Potatisgratäng
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar