lördag 2 maj 2015

Potatisgratäng

Potatisgratäng 

TID= 1 timme           PRIS = budget

Potatis... när det finns som jag kallar det för "gammal potatis" är jag väldigt svag för potatisgratäng.Jag föredrar King Edvard eftersom den är mjölig och blir så där lagom i smak

Går att göra i många smakvarianter och här nedan beskriver jag min bas i grunden och lite smaksättningar beroende till vad jag serverar den till.

Sköter sig själv med lite pyssel innan.


Vad behövs till basen (inom parentes ca 4 portioner):
Potatis  (2-3 potatisar per person= 12 st)
Grädde (4 dl)
Mjölk (4 dl)
Salt
Peppar

Extra smaker och kryddor:

  • Till Kyckling väljer jag - den neutralt som ovan...
  • Till grillat kött och stekar väljer jag gärna - kryddad med färsk vitlök och smaksatt med Italiensk salladskrydda eller provencal kryddor.
  • Till kallskuret och kryddkorvar väljer jag - purjo eller snabb fräst gul lök
Tillagning potatisgratäng:
Skala potatisen och skiva tunt.
Lägg i en smörad ugnsfast form
I ett liter mått häll upp grädde och mjölk i den blanda kryddningen
Salt och pepparSkiva eller krossa 3 klyftor vitlök samt övrig valfri kryddningBlanda runt, häll på blandningen på potatisen så det täcker.
Blanda runt lite
Grädda i ugnen 175 gr i ca 1 timme (varmluft ca 40 min).
Rör om då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar