Potatisgratäng
TID= 1 timme PRIS = budgetPotatis... när det finns som jag kallar det för "gammal potatis" är jag väldigt svag för potatisgratäng.Jag föredrar King Edvard eftersom den är mjölig och blir så där lagom i smak
Går att göra i många smakvarianter och här nedan beskriver jag min bas i grunden och lite smaksättningar beroende till vad jag serverar den till.
Sköter sig själv med lite pyssel innan.
Vad behövs till basen (inom parentes ca 4 portioner):
Potatis (2-3 potatisar per person= 12 st)
Grädde (4 dl)
Mjölk (4 dl)
Salt
Peppar
Extra smaker och kryddor:
- Till Kyckling väljer jag - den neutralt som ovan...
- Till grillat kött och stekar väljer jag gärna - kryddad med färsk vitlök och smaksatt med Italiensk salladskrydda eller provencal kryddor.
- Till kallskuret och kryddkorvar väljer jag - purjo eller snabb fräst gul lök
Skala potatisen och skiva tunt.
Lägg i en smörad ugnsfast form
I ett liter mått häll upp grädde och mjölk i den blanda kryddningenSalt och pepparSkiva eller krossa 3 klyftor vitlök samt övrig valfri kryddningBlanda runt, häll på blandningen på potatisen så det täcker.
Blanda runt lite
Grädda i ugnen 175 gr i ca 1 timme (varmluft ca 40 min).
Rör om då och då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar