Söndagsmiddagar...
...Är lite heliga för mig som fredags middagar..
Söndagar är öppet hus för de som vill komma och äta.. barn, barnbarn, syskon, vänner - ibland är vi få och ibland är vi fullt hus..
Söndagar är öppet hus för de som vill komma och äta.. barn, barnbarn, syskon, vänner - ibland är vi få och ibland är vi fullt hus..
Jag har perioder då slarvar och fryser in saker men glömmer att märka upp vad det är..
Så i går söndag var önskan kött och potatis från en av sambons grabbar..
Drar ut lådorna i frysen, hittar en klump kött som kan vara en bit rå skinkstek eller fläskkarré?
Eller ett par skivade fläskkotletter alternativt tunna skivor av bog?
Aja, det fick bli en överraskning..
Tinar köttet långsamt i rumstemperatur under dagen.. Men titta, tunna skivor från en skinkstek - det får bli skinkschnitzlar och råstekt potatis.
Fixar råstekta potatisen först... detta behövs:
2-3 medelstora mjöliga potatisar per person
2-3 medelstora mjöliga potatisar per person
ca 2 msk olivolja eller raps olja (finns bra Raps & olivolja på Ica som jag gillar)
1 klick riktigt smör (gärna extrasaltat)
2-3 vitlöksklyftor
salt
salt
peppar (jag använder gärna blandningen 5 sorters peppar)
Skala potatisen och skivar dem, skölj av och låt rinna av i ett durkslag..När vi är många använder jag min avlånga gjutjärns-stekgryta till att råsteka potatisen..
Skinkschnitzlar
Tunna skivor av skinkstek (bogblad fungerar utmärkt oxå)
2 ägg (låt dem få rumsvärme innan ni knäcker äggen)
2 ägg (låt dem få rumsvärme innan ni knäcker äggen)
2-3 dl raspolja
Panneringsröra här höftar jag oftast:
2 tredje delar ströbröd
1 tredje del idealmjöl
1 tsk paprika pulver
salt, vitpeppar o vad man känner för (fungerar oxå med 1 msk grillkrydda)
- Blanda ströbrödsblandningen med kryddorna i en djup tallrik
- Blanda ströbrödsblandningen med kryddorna i en djup tallrik
- Knäck äggen i en annan djup tallrik och vispa kraftigt, lägg ner alla kött skivorna i äggblandningen..
- ta upp en skiva i taget och vänd i ströbrödsblandningen, lägg på torr skärbräda för att vila.
Jag använder oftast min stora Wok panna när jag ska fritera schnitzlarna..
Häll i oljan och värm upp, gör ett fritös prov (ta en bit vit brödskiva och lägg i, så ser man hur den blir gyllenbrun då är det rätt temp på oljan)
Häll i oljan och värm upp, gör ett fritös prov (ta en bit vit brödskiva och lägg i, så ser man hur den blir gyllenbrun då är det rätt temp på oljan)
Lägg i två skivor av schnitzlarna i taget, vänd efter 2-3 minuter och fritera 2-3 min till (beror på tjockleken på skivorna)
När de är klara lägger jag dem på ett uppläggningsfat med hushållspapper som får suga upp överflödig olja.
När de är klara lägger jag dem på ett uppläggningsfat med hushållspapper som får suga upp överflödig olja.
Servera med citron och Café de Paris sås eller vad man känner för (själv älskar jag mayo)
Är inte så besvärligt och är rätt enkelt..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar